Je bent net ontslagen, met een lage transitievergoeding en een paar maanden WW, met werkervaring en opleidingen die overbodig zijn. Als klap op de vuurpijl vier je volgende maand je 55ste verjaardag. Pfff…hoe gaat je toekomst eruitzien?

Gelukkig geeft professor dr. Saras Sarasvathy, die in 2001 het effectuation model heeft opgesteld, een deel van de oplossing. Het effectuation model gaat ervan uit dat iedereen een succesvolle startend ondernemer kan zijn, op één uitzondering na. Namelijk degenen die niet starten.

Maar moet je dan gaan ondernemen?

Ja!  Maar je ziet jezelf helemaal niet als ondernemer? Ondernemen is voorbestemd aan van nature ondernemers? Outgoing, charismatisch, slim, creatief en vol zelfvertrouwen.

Volgens Saras is dit gebaseerd op fabels en mythen. Als jij mensen durft aan te spreken, goed kunt luisteren en durft te falen, dan kun jij het ook.

Ze heeft hiervoor een 5-tal principes opgesteld, te weten: Bird in the hand, Affordable loss, Crazy quilt, Lemonade principe en Pilot in the plane. Op basis van deze 5 principes gaat het je lukken!

Het start allemaal met een idee. Dit kan een heel groot idee zijn, maar ook klein. Jij zou best een B&B willen starten bijvoorbeeld…

Wat heb je zelf?

Je start met alles wat je zelf hebt (Bird in the hand). Wie ben je? Wat zijn je kernkwaliteiten? Welke werkervaring heb je in de afgelopen 55 jaar opgedaan? En wie ken je? Hoe ziet je netwerk eruit? Je hebt vroeger al eens in de horeca gewerkt, je bent sociaal en mensen vinden je altijd heel aardig. Daarbij ken je een paar lokale horecamensen waarmee je altijd goed hebt kunnen opschieten. Een mooie start.

Wat ben je bereid op te geven?

Maar je hebt geen spaargeld, je transitievergoeding is niet toereikend en je kinderen zijn aan het studeren. Je bent wel bereid al je vrije tijd erin te steken en je vrouw kan een dagje meer gaan werken om de financiële situatie iets te verbeteren. Daarbij ben je best bereid je auto in te leveren als het moet. De vraag is dus niet wat je moet verdienen met een B&B, maar wat jij bereid bent op te geven? Jouw Affordable loss!

Vind de juiste invulling door co-creatie

Vervolgens ga je met je idee van een B&B verschillende mensen aanspreken. Je deelt je idee met alle mensen die je tegenkomt en je luistert naar hun adviezen en ideeën.  Op basis hiervan stel je je idee eventueel bij. Je krijgt te horen waar dat nodig is. Wellicht vanuit welke doelgroepen de vraag het grootst is. Wie je wel wil helpen met de inrichting ervan. Wie nog een locatie heeft die je kunt gebruiken, enz. Je luistert en vindt door co-creatie met anderen de ideale invulling van je B&B. Daarbij heb je naast ideeën ook gelijk ambassadeurs voor je idee geworven. Het zogeheten Crazy Quilt principe.

Sta open voor wijzigingen in je plan

Het Lemonade principe kun je gedurende de voorgaande sessie tegenkomen. Je ontdekt dat mensen niet zitten te wachten op een B&B, maar dat bijvoorbeeld het idee van een camping of vakantiepark veel aantrekkelijker is. Het is belangrijk om hiervoor open te blijven staan. Degene die op zoek was naar een supersterke lijm ontdekte een hele slechte lijm. Dit leidde wel tot de post-it.

Neem de lead

Als laatste gaat het erom dat jijzelf in de lead blijft. Jij bent de piloot in het vliegtuig. Jij bepaalt waar je naartoe wilt en hoe de reis eruitziet. Jij neemt ook de besluiten. Dit principe heet dan ook Pilot in the plane.

Als jij dus komt met een idee. Dit voorlegt aan een groep mensen. Je gezamenlijk verder kijkt naar alternatieven en aanvullingen. Je open staat voor alle mogelijke uitkomsten. Je ook bereid bent om je idee helemaal om te gooien. En je actie en besluiten blijft nemen. Op dat moment ben je klaar om je eigen toekomst te scheppen in plaats van te denken hoe deze er mogelijk uit gaat zien.


Webinar

Wil je meer weten? Bekijk dan ons webinar over effectuation of bel voor een kennismakingsgesprek om te kijken hoe effectuation jouw toekomst kan veranderen!

Boek

Thomas Blekman schreef een goed boek over effectuation. Klik hier voor meer  informatie hierover of om het boek te bestellen.

 effectiaton omslag