vakantiemanWie herkent het nog, Frits Bom, de vakantieman op televisie. Hij komt het strand op lopen en vraagt willekeurige mensen of zij weten waar ze zijn en waar Nederland ligt op de kaart. Echt tenenkrommend als mensen compleet niet weten waar ze zijn of waar Nederland ligt… Als ik je nu dezelfde vraag stel, maar dan over je loopbaan? Weet jij waar je vandaan komt, waar je nu staat en hoe je hier bent gekomen?

Waar kom je vandaan?

Waarschijnlijk geef je mij nu een samenvatting van je CV van opleiding tot huidige of laatste baan. Laat ik daarom de vraag anders stellen: ”Heb jij bewust gekozen voor deze (loopbaan)bestemming of ben je zonder nadenken hier beland?”

Waar wil je naartoe?

Mijn stelling is dat maar weinig mensen weten waarnaar ze op weg zijn. Als ik dit vergelijk met de metafoor van het verkeer zie ik het volgende. Mensen gaan op vakantie en reizen via de weg, het spoor, het water, of de lucht, maar weten niet waarheen. Ze weten niet of ze in de trein, auto, bus, boot, vliegtuig of op een brommer zitten. Daarbij hebben ze geen kaart bij zich. Ook hebben ze geen idee van de regelgeving van het verkeer en in welk land zij zich bevinden. Kan dit goed gaan of klinkt dit als een filmscript van een film met catastrofale afloop? Ik vermoed dat je het antwoord wel weet.

Mocht je dus nog op vakantie gaan of op vakantie zijn en dit lezen, dan is dat een goed moment om eens aan Frits Bom en zijn vraag te denken. Waar wil jij wat betreft je loopbaan naartoe in de aankomende jaren? Wat wil jij bereiken? Wat is belangrijk en heb jij nodig in je huidige levensfase? Wat zou je ultieme of ideale werk zijn? Ofwel…

Bedenk eens waar je vandaan bent gekomen, welke bagage jij allemaal bij je hebt, met welke snelheid jij wilt reizen en waar je heen wilt. Ik ben ervan overtuigd dat jij door dit helder te formuleren heel veel medereizigers gaat tegenkomen die jou de weg gaan wijzen. En dat je hierdoor sneller en bewuster aan het reizen bent. En dat je veel meer naar buiten kijkt en bewuster bent van de prachtige omgeving waarin jij je bevindt.

Ik wens iedereen een hele fijne en bewuste vakantie… en mocht je daarna je ervaringen en verhalen willen delen, schroom niet en bel mij… ik luister graag!!

Lars Timmermans