68357696-FD77-419A-B04D-D76BFD93B079Het leven gaat steeds sneller aan ons voorbij. Hoe vaak zeg je wel niet, wat is de tijd omgevlogen. Zover ik kan beoordelen gaat de tijd niet sneller of langzamer, maar is je beleving van tijd steeds intenser. Je krijgt per dag 1000x meer prikkels dan nog geen 100 jaar geleden te verwerken. Hoe zorg je er in deze tijd dan voor dat je persoonlijke effectiviteit optimaal is en blijft? In dit blog vind je vier stappen die je kunt zetten naar optimale persoonlijke effectiviteit.

Ga je Googlen op persoonlijke effectiviteit dan vind je veel verschillende soorten uitleg over wat persoonlijke effectiviteit nu precies inhoudt en betekent. Ik ga even uit van de volgende definitie: Persoonlijke effectiviteit is het vermogen om gericht te kunnen sturen op gewenste effecten van ons eigen gedrag. Het is het vermogen om niet alleen datgene te doen wat je vindt dat je moet doen maar vooral ook om datgene te bereiken wat je wilt bereiken. Met name dit laatste zie ik als grote voordeel.

Wouter Plevier heeft het naar mijn mening heel mooi verwoord in zijn succesdriehoek voor persoonlijke effectiviteit.

Hoe effectief ben jij nov 2015_Pagina_1

Ten eerste kijk je naar je persoonlijke doel. Wat wil jij bereiken in dit leven? Dat klinkt wellicht wat holistisch, maar is wel een goed uitgangspunt. Om de vraag te kunnen beantwoorden, zou je jezelf de vraag kunnen stellen: Wat ga jij doen met 30 miljoen? In deze vraag zit je diepste verlangen verscholen. Als jij het van binnenuit door al je vezels in je lijf voelt dat dit is wat je het liefste zou willen, dan zit je goed. Vervolgens gaat het erom dat je hierop blijft focussen en je niet laat afleiden. Dit kun je bereiken door je uiteindelijke doel op te breken in subdoelen, maand-, week- en dagelijkse doelen.

Wat hebben de andere drie factoren hier dan mee te maken? Passie, talent en discipline zijn de factoren die heel erg belangrijk zijn om je doel te bereiken en bepalend zijn voor het al dan niet halen van je doel.

Zonder passie of drive stop je bij elke tegenslag die je onderweg tegenkomt. Als je het met 200% passie doet, kost het geen energie en gaat het vanzelf. Je denk niet na of iets te zwaar is en/of niet haalbaar. Je bereikt het gewoon. Je passie vind je op het snijvlak tussen je kernkwaliteiten, drijfveren, energie en motivatie. Hoe die er voor je uitzien, kun je stuk voor stuk onderzoeken. Kijk eens welke zaken je allemaal energie geven. Waardoor word je extra gemotiveerd? Waar haal jij je energie vandaan en wat zijn je kernkwaliteiten. Kom je er niet uit wat deze voor je zijn, kijk dan eens samen met vrienden naar wat zij zien bij jou en of raadpleeg een loopbaanadviseur.

Talent maakt het bereiken van je uiteindelijke doel makkelijker. Talent heb je van nature, maar kun je ook ontwikkelen door dagelijks te trainen en te oefenen. Als je iets heel graag wilt bereiken, heb je dit ervoor over en ga je ervoor om er goed in te worden. Laat het er dus niet bij zitten en ga er gewoon voor. Ik zeg altijd dat je een expert kunt worden in alles wat je maar wilt als je 6 maanden de tijd neemt om je er helemaal in te verdiepen en alles uit de kast te halen. Zo heb ik geen aanleg voor snowboarden, maar door het gewoon vaak genoeg te doen, lukt het mij nu aardig om van de berg te komen.

Discipline is een absolute vereiste. We worden dagelijks blootgesteld aan verleidingen en daarmee afleidingen. Als jij een wereldreis wilt maken, is het belangrijk om geld te sparen. Dit vraagt om discipline, dus niets uit te geven aan zaken waar je niet veel aan hebt. Bijvoorbeeld impulsaankopen. Dit zal niet altijd makkelijk zijn, maar door focus te houden, wordt discipline makkelijker.

Als je doel dus in lijn ligt met je passie en grootste drive, je focus hierop houdt en dit aanvult met discipline en de ontwikkeling van je talenten, dan bereik je met zekerheid je uiteindelijke levensdoel. Hoe dan ook wens ik je veel plezier met het vooral gaan doen! Wees daarbij niet bang om te falen en vergeet onderweg niet te genieten.

Ik blijf in de tussentijd bezig om ook mijn persoonlijke effectiviteit te vergroten en nog meer te focussen op mijn uiteindelijke doel. Zorgen dat iedereen zijn levensvragen en wensen gaat delen met elkaar, zodat wij elkaar kunnen ondersteunen om het meeste effect uit dit prachtige leven te halen!