9 tactieken om er positief uit te komen

omgaan met tegenslagShit, balen,….en nu? Iedereen heeft in zijn leven wel eens tegenslag. Helaas is dat niet te voorkomen. De één gaat er alleen heel anders mee om dan de ander. Zie jij de kansen of juist de negatieve kanten bij tegenslag. Zit jij gelijk in zak en as of word jij juist extra gedreven om eruit te komen. Hoe handel jij?

Blijft een feit dat tegenslag altijd onverwacht komt, ongunstig is en een nadelig gevolg heeft. De woorden waarmee tegenslag wordt gedefinieerd.

Wat gebeurt er echter met je bij tegenslag? Neem bijvoorbeeld ontslag; één van de grootste tegenslagen waar helaas veel mensen mee te maken hebben of hebben gehad in de afgelopen jaren. Hoe zou jij reageren of hoe reageerde jij toendertijd?

Hoe, waar en wanneer je ook met tegenslag te maken hebt, het gaat gepaard met emotie. Veelal verdriet, boosheid, onmacht, schaamte, wantrouwen. Allemaal emoties die je uiteindelijk in de put brengen. Dit kan een hele diepe put zijn, maar ook een oppervlakkig dalletje. Ook dit hangt af van jou als persoon en de omstandigheden waaronder iets gebeurt. Belangrijk is echter dat je weet hoe je hier weer uitkomt. Hoe zorg je ervoor dat je het licht weer ziet?

Er bestaan heel veel manieren om met tegenslag om te gaan. Ik geef je  9 tactieken die je kunt toepassen bij tegenslag.

  1. Toon je emotie. Tegenslag komt met emotie. Het is belangrijk om deze niet op te kroppen, maar juist eruit te laten komen. Maakt tegenslag je boos, ga maar een stok stuk slaan in het bos. Maakt het je verdrietig, huil en laat het eruit komen. Hoe meer je je emotie opkropt, des te meer last je hebt. Het lucht op om het te laten gaan, trust me…
  2. Tegenslag duurt maar even. Tegenslag is altijd maar tijdelijk. Die wegopbreking in je straat of buurt waardoor je 15 minuten om moet rijden en je de eerste keer te laat komt op bijvoorbeeld je sollicitatiegesprek duurt vast niet je hele leven. Als je terugkijkt op tegenspoed uit het verleden. Hoeveel van die gebeurtenissen duren dan nu nog voort? Vast niet veel…
  3. Zoek afleiding. Belangrijk is het om niet de hele dag maar met jouw tegenslag in je hoofd te blijven hangen. Je gaat vaak rondjes draaien in je eigen gedachten, omdat je er niet uitkomt wat je eraan kunt doen. Door iets anders te gaan doen, bijvoorbeeld rondje fietsen of lopen kun je je gedachten vaak loslaten, krijg je rust en komen de positieve gedachten vaak sneller terug. Wat ga jij dus ondernemen?
  4. Toeval bestaat niet. Als jij gelooft dat alles wat je overkomt een reden heeft, dan kun je tegenslag in een heel ander licht bekijken. Ik gebruik tegenslag altijd als teken dat ik weer ergens mee moet leren omgaan of van moet leren. Ik krijg door tegenslag de kans ergens van te leren en aan te werken. Wat ontdek jij als leerpunt in je tegenslag?
  5. Wie schrijft die…. Inderdaad, wordt er in zijn hoofd beter van. Schrijf je gevoelens van je af. Als het op papier staat waar je allemaal mee zit en welke tegenslag jij hebt, kun je het vaak al meer relativeren en kijk je er anders naar. Ook zorg je ervoor dat je hoofd niet continue bezig hoeft te zijn met het bedenken van oplossingen. Het staat op papier en dus kun je het loslaten. Wat ga jij toevertrouwen aan het papier?
  6. Oplevingen bieden houvast. Belangrijk is het om vast te houden aan zaken die positief zijn, zogeheten lichtpuntjes. Geloof het of niet, maar er is altijd wel een heel klein lichtpuntje te ontdekken in de duisternis. Het is nog nooit zo donker geweest of het is ook wel weer licht geworden.
  7. Geloof in je eigen kunnen. Is dit de eerste keer van je leven dat je te maken hebt gehad met tegenslag of al vaker. In hoeverre ben je er de vorige keer uitgekomen? Ik durf te wedden dat dit je toen gelukt is. Vertrouw daarom rustig op jezelf dat je er deze keer ook wel uitkomt!
  8. The end. Altijd de laatste zin van een film. De ene keer loopt de film echter beter af dan de andere. Na deze film start er weer iets nieuws. Probeer de slechte film af te sluiten en door te gaan met het opnemen van een nieuwe, met nieuwe omstandigheden, acteurs en script met een sluitend en positief plot. Hoe mooi wordt jouw volgende film? Waar speelt die zich af? Wie neem je mee als hoofdrolspelers?… Ik ben alvast benieuwd!
  9. Als het dan echt nog niet lukt. Natuurlijk is het niet altijd even makkelijk als hier omschreven in een paar tactieken. Af en toe heb je gewoon hulp van buitenaf nodig. Schaam je hier niet voor. De beroepen van therapeut, psycholoog en psychiater zijn ontstaan omdat mensen er iets aan hebben. Ze zijn er niet voor niets en willen je graag van dienst zijn. Twijfel dus niet als je er een keer niet uitkomt en roep de hulp in van een professional.

Ik wens je heel veel voorspoed, maar mocht het een keer tegenzitten, dan vertrouw ik erop dat je iets hebt aan bovenstaande tactieken!