Plan.BEen plan B heb je toch niet nodig? Of toch wel? Denk eens aan die mensen die gestrand zijn in de file bij -10 graden. Zouden zij graag een deken en warm drinken en extra eten hebben gehad als plan B? Of de mensen waarvan het huis is afgebrand. Hadden die graag hun foto’s ergens anders opgeslagen? En jij als je ontslagen zou worden? Zou jij dan ook graag een plan B gehad willen hebben?….Het is nooit te laat om er één te bedenken.

Maar heb jij daadwerkelijk voor je werk zo’n plan B nodig?
Wat mij betreft is dit sterk afhankelijk van hoe jij je eigen arbeidsmarktwaarde inschat. Word jij bijvoorbeeld regelmatig gebeld door recruiters en opdrachtgevers, dan zou ik me niet zo’n zorgen maken. Heb jij specifieke kennis die anderen niet hebben en die tegelijkertijd veel gevraagd wordt, dan ook niet. Heb jij een opleiding die redelijk uniek is en veel gevraagd,? Ook dan heb je geen reden om bezorgd te zijn. Datzelfde geldt tot slot als je rond de 25 jaar bent, en minimaal 5 jaar relevante werkervaring en een hogere opleiding hebt.
In alle andere gevallen zou ik nog eens goed kijken hoe courant je daadwerkelijk bent. En kijk dan verder dan je huidige werkgever waar jij altijd als eerste gevraagd wordt.

Stel nu in het geval je nog wel een baan hebt en daar heb je het goed naar je zin, maar je wordt niet gebeld, hebt geen hogere opleiding en bent 50 jaar geweest, wat dan? Dan ben je toch afgeschreven voor de arbeidsmarkt in Nederland en heeft het toch ook geen zin om een plan B te hebben? Een veel gehoord argument om maar niets te doen.
Belangrijk in dit geval is te kijken naar wat je nu daadwerkelijk het allerliefste zou willen doen. Waar je nu echt blij van wordt. Beantwoord de vraag eens eerlijk voor jezelf, Wat voor werk ga jij doen met € 30 miljoen op de bank? En natuurlijk het eerste jaar helemaal niet, maar dan?

Ik ben van mening dat we allemaal ook zonder 30 miljoen heel dicht bij onze dromen kunnen komen. Je wordt op je 50ste geen straaljagerpiloot meer, maar je kunt wel kijken of je werk kunt doen met of bij straalvliegtuigen. Je kunt in je vrije tijd zelfs kijken of je bij het Aviodrome kunt werken. Denk voor je plan B dus veel verder dan werk in je huidige richting.

Afgelopen weekend vertelde iemand mij dat hij in zijn vrije tijd lange afstandsroutes fietst op een bijzondere ligfiets. Voor de grap heeft hij de fietsenmaker gevraagd of hij geen stage zou mogen lopen in de werkplaats. Dit mocht en tot zijn verbazing, terwijl hij helemaal niet op zoek was naar ander werk, werd hij aangenomen in het team. Op deze manier heeft hij van zijn hobby zijn werk kunnen maken en zijn plan B al uitgevoerd.

Ik zou het iedereen willen adviseren om een plan B op te stellen voor het geval je je baan verliest. Op die manier neem je de regie over je eigen loopbaan en ben je voorbereid op een eventueel ontslag. Heb je je netwerk al opgebouwd, mogelijke opleidingen gevolgd, stages in het weekend gelopen en weet je of je een nieuwe kans moet pakken of niet. Dit geeft rust en ruimte om te genieten!

Mocht je echt niets kunnen verzinnen wat je hierna zou willen doen, bel of mail gerust!

Lars Timmermans