solliciteren

Zo’n 2.500 jaar geleden schreef Sun-Tzu (meester Sun) De Kunst van het Oorlogvoeren. Het boek wordt al eeuwen lang gelezen door militaire leiders, politici en zakenmensen. Het heeft velen van hen geholpen en geïnspireerd bij het maken van plannen, het nemen van beslissingen en het realiseren van hun doelen.

 

De Kunst van het Oorlogvoeren gaat slechts op het eerste gezicht over hoe je oorlog moet voeren. Als je beter leest en dieper kijkt, dan gaat het eigenlijk over iets anders. Het biedt een aantal strategische en mentale inzichten en vaardigheden die je helpen je doel op een zo efficiënt mogelijke manier te behalen. Dus ook als je doel bijvoorbeeld is: het vinden en krijgen van een nieuwe baan. Solliciteren dus.

De aanhouder wint

Het grappige is dat Sun-Tzu zijn boek schreef omdat hij zèlf op zoek was naar een nieuwe baan. Eigenlijk is De Kunst van het Oorlogvoeren dus een sollicitatiebrief! Hij schreef het in de hoop op die manier een baan te krijgen als bevelhebber van het leger van de koning van Wu. En – nadat hij eerst zeven keer was afgewezen voor een gesprek met de koning – lukte het hem toch om een gesprek te krijgen en uiteindelijk kreeg hij ook zijn felbegeerde baan. Les 1: de aanhouder wint.

Inzicht in krachten

Die nieuwe baan betekende voor Sun-Tzu overigens ook een radicale carrièreswitch, want van huis uit was hij boer. Via zelfstudie werd hij daarnaast filosoof. De Kunst van het Oorlogvoeren put uit de taoïstische filosofie, die gebaseerd is op het leven in navolging van en overeenstemming met de wetten en de krachten van de natuur, de Tao. Sun-Tzu baseerde zich dus op universele principes, die op elk onderdeel van ons leven van toepassing zijn, waaronder onze loopbaan. Daarbij is het taoïsme bij uitstek een ‘holistische’ filosofie: alles hangt met alles samen, en heeft invloed op elkaar. Niets staat los van het andere. Levenskunst – en dus ook de kunst van oorlogvoeren – is inzicht krijgen in die krachten en er gebruik van weten te maken. Zo word je de meester van je eigen leven.