Heben jij de beste...t lijkt wel of young professionals de oplossing zijn voor alle vraagstukken binnen een organisatie. Ze brengen innovatieve ideeën, slagkracht, ondernemerschap, creativiteit en technische kennis. Zij zijn opgegroeid met het internet of things en dat is waar alles naartoe gaat. De verwachtingen liggen daarmee vaak huizenhoog, maar kunnen de millennials dit wel allemaal waarmaken? Hebben zij die kracht die gevraagd wordt?

Young professionals zijn eager

Natuurlijk hebben wij die! Is het antwoord als je de jongeren zelf gaat vragen. Logisch, ze hebben naast allerlei bijbanen hun studie of bij voorkeur studies afgerond. Ze zijn eager om zich te bewijzen en willen zo snel als mogelijk carrière maken. Krijgen ze niet genoeg uitdagingen en zien ze bij een andere organisatie meer kansen, dan stappen ze heel makkelijk over. Ze spreken dit ook uit en kroppen het niet op. Openheid en transparantie is het devies. Net als hun totale leven

Het perfecte leventje

Het is vreselijk belangrijk om zowel je sociale leven vanuit je studententijd bij te houden alsook de beste werknemer en natuurlijk niet te vergeten partner te zijn. En als het zo uitkomt de beste vader of moeder. Dit alles netjes vastgelegd en gedeeld via allerlei sociale media. Continu laten zien dat je gelukkig bent en de lat nog altijd heel hoog hebt liggen. Het perfecte leventje.

Steeds meer young professionals thuis met burn-out

Is dit echter wel reëel en vol te houden? In de praktijk en uit de cijfers blijkt van niet. Meer dan 100.000 young professionals zitten momenteel al thuis en het worden er steeds meer. Ze zijn opgebrand en hebben een burn-out. Een steeds groter wordend probleem voor bedrijven. Hoe houd je als werkgever de juiste balans tussen uitdagen, behouden en te veel vragen, willen, uitvallen en verliezen?

Wat kun je als bedrijf doen?

Naar mijn mening zijn er een aantal oplossingen die ervoor zorgen dat young professionals in hun kracht zitten en behouden blijven voor de organisatie:

  1. Zorg ervoor dat young professionals zich verbonden voelen met de organisatie. Dit kan door commitment uit te spreken. En dan met name in de vorm van een vast contract. Het lijkt dat jonge medewerkers hier niet om geven, maar het tegendeel is waar. Zij willen zekerheid. Iets dat ze nodig hebben om een hypotheek af te sluiten en om een toekomst op te bouwen. Dit geeft rust in de privésfeer
  2. Geef young professionals inzicht in hun mogelijkheden en kansen op de arbeidsmarkt en binnen de organisatie. Als mensen zich bewust zijn van hun eigen kracht en ook een duidelijk beeld hebben waar ze naartoekunnen streven, blijven ze gemotiveerder en krijgen ze focus. Ondersteun hun eigen persoonlijke ambities en denk mee op het vlak van opleidingen, interessante netwerken en projecten.
  3. Al hebben jonge medewerkers veel bravoure dat ze zaken zelf wel even snel kunnen oplossen, ze hebben ook support nodig. Zorg ervoor dat je voldoende mentoren beschikbaar hebt binnen je organisatie. Managers zijn daarbij niet altijd de meest geschikte kandidaten hiervoor. Ja het maakt deel uit van hun functieomschrijving, maar wordt vaak gezien als moeten. Een juiste begeleider doet wonderen. Die steunt, daagt uit en monitort de ontwikkelingen van de young professional.
  4. Socialmediagebruik is een sluipmoordenaar tijdens het werk. Young professionals zijn natuurlijk veel meer gewend om op meerdere schermen tegelijk bezig te zijn, maar niemand wordt effectiever en blijer van multitasking. Zorg dat het socialmediagebruik niet de overhand gaat krijgen. Een twintigtal whatsappjes per dag is geen probleem. Ze halen die verloren tijd natuurlijk wel weer in na het werk. Werktijden zijn flexibel. Het wordt pas een issue als ze zorgen krijgen over allerlei problemen thuis en van vrienden. Hoe ga je dit allemaal handelen met al je verantwoordelijkheidsgevoel en imago van vriend? Hoe erg is het om te overleggen of het gebruik geminimaliseerd wordt tijdens het werken? Zonder een ouderwetse meester of juf te worden, maar vanuit het balang van de medewerker zelf.
  5. Tot slot is het goed om naast uitdagingen ook voldoende ontspanningsmogelijkheden te bieden. Sporten of mindfullness tijdens het werk beoefenen geeft rust en ruimte in het hoofd en bevordert daarbij de creativiteit. Ik zeg een win-winsituatie!

Ik ben ervan overtuigd dat young professionals een enorme positieve kracht hebben en meebrengen, maar dat we de kracht niet moeten overschatten. Laten we de jeugd niet opbranden, we hebben ze nog lang genoeg nodig!!