Heb jij ook wel eens gespeeld met de gedachte om mee te doen aan Holland’s got Talent, X-Factor, Idols, So you think you can dance, Het beste Idee van Nederland, of een andere show?  

Er zijn enorm veel shows op TV waarin je de mogelijkheid krijgt om je talenten te laten zien. Hoe komt het nu dat sommigen daar met zelfvertrouwen staan en anderen juist heel erg zenuwachtig en onzeker zijn? Wij hebben daar wel zo onze gedachten bij. Kan het zo zijn dat degenen vol zelfvertrouwen er vanbinnen ook vast van overtuigd zijn dat ze werkelijk talent hebben en de anderen nog twijfelen?
Zou het zo kunnen zijn dat wanneer je een aantal vrienden vooraf om hun mening vraagt, je de einduitslag van de eerste auditie wel vooraf kunt voorspellen? Als aan vrienden vooraf vragen worden gesteld over de aankomende artiest of flop, dan kun je uit hun reacties vaak al heel veel afleiden. Echte vrienden spreken de waarheid en durven eerlijk te zijn over je kwaliteiten en talenten.

Deze stelling gaat ook op voor werkzoekenden. Als jij weet waar je goed in bent, als je vast overtuigd bent van je kwaliteiten en talenten, dan kun je dit ook vol zelfvertrouwen op anderen overbrengen. Mensen horen en zien dit, ze ‘ruiken’ het als het ware, want het gebeurt grotendeels onbewust. Deze mensen zijn niets anders dan een jury, maar dan voor een bedrijf. Jij staat op de stip en zij vragen je naar je ervaring en willen al je sterke punten horen en erkennen.  Want ze zijn op zoek naar kwaliteit en talent.

Vraag vrienden en bekenden naar jouw kwaliteiten

En zeg nu niet direct: ik heb geen kwaliteiten, en al helemaal geen talent. Want ook al kennen we jou niet persoonlijk, een ding kunnen we je met 100% zekerheid vertellen: ook jij hebt sterke punten, kwaliteiten en talenten. Want ieder mens beschikt daarover. En als je daarover nog steeds twijfelt, dan is een goede oplossing: vraag het aan mensen die jou goed kennen en die jij vertrouwt, zoals naaste familie en vrienden.

Door je vrienden en je naasten te vragen wat volgens hen jouw kwaliteiten zijn, kom je meestal dicht bij de waarheid.  Zij zijn jouw eerste publiek. Ook werkt het vaak goed om bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek met hen te oefenen. Eigenlijk net als je voor een auditie op TV zou doen.

Ook komt het vaak voor dat anderen talenten/sterke punten in je zien, die jijzelf eigenlijk zo nooit bekeken hebt. Vaak omdat zaken voor jou zelf al zo vanzelfsprekend zijn. Jij doet dit allemaal al van nature. En wat jij van nature doet, zonder dat je je daarvan bewust bent, precies dat is nu vaak je grootste talent. Iets wat helemaal in jouw kern zit. Je sterkste punt ofwel kernkwaliteit! Vaak zijn anderen nodig om je hiervan bewust te maken, want voor je eigen kwaliteiten en talenten heb je zelf vaak een ‘blinde vlek’.

Oefen je sterke punten

Kun je door oefening sterke punten ontwikkelen? Jazeker! Door heel vaak dezelfde handelingen te herhalen word je beter. Dat gold voor genieën als Einstein en The Beatles, en het geldt ook voor gewone mensen zoals jij en wij. En voor de mensen die bij Holland’s got Talent komen en zangles hebben gehad. Of dansers die al veel op straat hebben gedanst.  Iemand die iets van nature in zich heeft en daarnaast veel oefent, kan heel ver komen. En hoe kom je zover dat je een kwaliteit of talent veel gaat oefenen? Juist: door passie en gedrevenheid! Zo komt alles bij elkaar …

Zoek je kernkwaliteiten en je passie

Het blijft dus belangrijk te zoeken naar je kernkwaliteiten en je passie. Als je deze namelijk kunt combineren in je werk, dan moet het gek lopen als je dat niet kunt gebruiken bij het solliciteren en dat je die baan niet krijgt of niet slaagt in datgene wat je doet. Je bent dan van nature enthousiast, gedreven en positief. Daarbij blijf je gemotiveerd, omdat je je dan van nature twee keer zoveel inzet om je droom te bereiken. Het kost je minder moeite, want je doet waar je goed in bent en wat je van nature graag doet.

Zie solliciteren als meedoen aan een talentenshow

solliciteren, talentSolliciteren is dus net als meedoen aan een talentenshow. Bepaal waar je van nature goed in bent. Laat het anderen zien en laat je droom uitkomen! Mocht dat iets zijn wat voor televisie geschikt is, dan zien we je graag terug de volgende keer dat we zitten te kijken! Als inspiratie geven we je graag het filmpje van Paul Pott’s auditie. Een genot om naar te kijken en voor ons een absoluut voorbeeld van iemands kernkwaliteit en passie gecombineerd!

Bekijk hier de video.